Was ist eine akustische Täuschung?

Vad är ett akustiskt bedrägeri?

kanske du vet att du inte alltid kan lita 100 % på din sensoriska uppfattning. Du kommer definitivt att känna till det typiska fenomenet med optisk bedrägeri. En Fata Morgana är också känd för dig. Detta skapar illusionen av storlek eller lokaler. Det finns också önskade representationer som är mycket populära inom konst, på vykort eller i kalendrar, till exempel.

Mycket mindre känt att det också finns akustisk bedrägeri . Ibland tolkar du tonerna som du uppfattar från din miljö, för ibland tolkar du mycket annorlunda än de är i verkligheten. I vår guide kommer du att lära känna några exempel.

täckta toner

Det händer att du kan höra två toner samtidigt som skiljer sig mycket lite om höjd. Då tar du bara den högre stimulansen medveten. Den avgörande faktorn är att en av dessa två toner är mycket högre än den andra.

De smarta uppfinnarna av MP3 -formatet utnyttjade detta akustiska bedrägeri. Om musik spelas kan en del av tonerna helt enkelt lämnas ut. Vissa människor tar några toner ändå. Detta spelar en viktig roll i digitaliseringen. Dataöverföring påverkas också i processen. Ju mindre filerna, desto bättre. Då är endast ett minimalt rymdkrav nödvändigt för att spara musikfiler eller överföra det snabbare på internet.

Det akustiska fenomenet med Shepard Skala

den SO -kallade Shepard -skalan handlar om ett akustiskt fenomen där flera mål spelas samtidigt. Tonerna är olika. Men eftersom volymen förändras i tid, som en lyssnare har du en känsla av att du skulle höra en skala. I själva verket hör du bara samma toner, och var och en av dessa toner har en annan volym. På internet hittar du många vackra ljudexempel. Effekterna som du kan uppfatta verkar mycket futuristiska. Konstnärer vägrar också detta bedrägeri, till exempel i pianostycken. Detta fenomen används ibland till och med av orgelrör för vissa melodier. Detta skapar en mycket flytande ljudupplevelse.

melodier med mystisk bakgrund

Diana German är en välkänd amerikansk musikpsykolog. I sina studier fann hon att det vanligtvis inte är möjligt att känna igen godtyckligt utvalda fragment av en melodi utan sammanhängande sammanhang. Men så snart ämnet har hört hela musiken är det möjligt för honom att härleda hela melodin från fragmenten. Din hjärna kan lägga till de saknade passagerna vid behov. Du hör sedan hela låten i huvudet, även om du bara kan uppfatta enskilda toner från den.

rumslig ljudeffekt av stereofonie

En speciell rumsljudeffekt kan skapas med stereofonie . I grund och botten krävs endast två olika högtalarsystem för detta, som reproducerar tonerna. Med en skicklig kontroll uppstår illusionen att ljudkällan skulle vara i rummet någon annanstans än vad som faktiskt är fallet. Denna speciella effekt används ofta på bio eller på en konsert.

Det blir särskilt intressant för 3D -animationer. En rumslig bild läggs sedan till den optiska illusionen. Förutsättningen är att ljudet placeras exakt på rätt plats. Du tycker att det resulterande intrycket är mer realistiskt, och ibland kan du nästan inte längre skilja mellan film och verklighet.

den speciella McGurk -effekten

Vet du säkert att du kan höra exakt vad någon säger? Om du verkligen är så säker kan du prova det med McGurk -effekten. Detta är ett mycket intressant akustiskt bedrägeri: en lyssningsupplevelse är överlagrad av den optiska uppfattningen. Den avgörande faktorn är alltid vilken rörelse som talaren gör med munnen. Du tror faktiskt att du hör andra ord. Den lagrade ljudsekvensen förändras dock inte.

Med denna effekt upptäcker du att du till och med kan läsa omedvetet till och med läppar, men du behöver lite övning för ett exakt erkännande.

tinnitus som bedrägeri

En av de mest kända och mest obehagliga akustiska bedrägerierna är tinnitus . Detta är faktiskt ett fantombrus i örat. Du kan höra dessa, men de finns inte riktigt. En tinnitus kan vara väldigt irriterande för dig. Särskilt när tinnitusen visar sig vara permanent blir det verkligen obekvämt.

trigger för tinnitus inkluderar:

  • olyckor
  • Trauma av hörsel genom kort eller långvarig överbelastning
  • stress

När det gäller en tinnitus är olika behandlingsmetoder lämpliga, till exempel läkemedels-, psykologiska eller fysiologiska terapier.

Ett hörapparat kan också bidra till en framgångsrik behandling av din tinnitus.