Glückliche Ärztin

vad är ett (ljud) audiogram?

a ton audiogram är en grafisk detaljerad representation av din hörsel. Displayen äger rum i en lyssningskurva. Denna mätning kan avgöra orsaken till din hörselnedsättning. Samma naturligtvis gäller också alla hörselminskning. Testet är enkelt och snabbt. Med denna recension kan du få din hörsel att uppfattas antingen näsan eller ha en akustiker check.

När det gäller hörseltest och audiogram har vi satt ihop en användbar guide för dig. Du kan ta reda på vad ett audiogram egentligen är och hur det skapas. Vi förklarar för dig vad akustikern eller läkaren kan läsa från ditt resultat. Om du vill ha din hörsel kontrollerad kan du göra ett hörseltest när som helst. Hos oss har du exakt rätt för detta. Du är mycket välkommen att boka en tid med oss ​​nära dig. Vi erbjuder ett hörseltest gratis.

termen audiogram

Olika frekvenser och hörseltrösklar registreras av dig i hörseltestet eller audiogrammet. Förhandlingsgränsen är det område där du bara kan uppfatta toner. En form är beredd på detta. Tonhöjden horisontellt betyder frekvensen i Hz, de vertikala posterna betyder volymen i decibel.

Förhörsgränsen för en normalt hörande tonåring betyder nolllinjen i ton -audiogrammet. Två olika värden tas under översynen. Å ena sidan mäts luftlinjen så att ljudet rörs över luften från ditt yttre rör in i mellanörat och flyttade sedan in i det inre örat. Det är faktiskt vad du menar med att höra. Du kanske inte ens vet att det också finns en benlinje. Som ett resultat når vibrationerna ditt inre örat över taket på din skalle. Vanligtvis är ljudet överlagrat av luftröret. Skador kan dock uppstå. I det här fallet kan ditt hörapparat justeras exakt så att din benlinje används. Detta förstärks av ljudet och ljudet. En högre volym är emellertid nödvändig för benlinjen.

Hur skapas ett audiogram?

I audiogramtestet får du hörlurar. Du tar på dig detta. Din akustiker eller läkare spelar enskilda toner. Med friska öron kan du vanligtvis göra frekvenser på 1000 Hz. Stegen förstärks i stegen på 5 dB. Så snart du kan höra något, ge en signal. Därefter testas ytterligare frekvenser. Din hörseltröskel är markerad.

Detta test görs naturligtvis på båda öronen. Du får sedan en speciell benlinje lyssnare. Denna lyssnare sitter direkt på ditt skalleben. Så här görs benlinjemätning. Förhörens tröskelpunkter är anslutna till hörseltröskelkurvorna. Luftlinjen jämförs med benlinjen när det gäller prestanda.

Tolkningen och uttalandet av ett audiogram

Olika hörselskador kan differentieras med ett sund audiogram. Som redan nämnts ovan är luftlinjen tillgänglig. I den här linjen kommer ljudet in i mellanörat från utsidan och flyttar sedan till det inre örat. Benlinjen fungerar helt annorlunda. När det gäller benlinjen vidarebefordras ljudsignalerna till din hjärna via dina skalle -kockar.

Det kan vara så att du kan uppfatta tonerna väl genom benlinjen, men har problem med tonerna om luftlinjen. Då talar experten eller specialisten om en ljudledningsstörning. Skälen till en ljudledningsstörning kan vara mycket olika. Ljudet kan hindras på väg från det yttre örat in i det inre örat. Kanske finns det en främmande kropp i öronkanalen. Till exempel kan detta vara en effusion i mitten av örat. Kanske finns det också ett problem med dina ossicles. Orsaken kan berätta för dig dina näsor. I princip kan ljudlednings hörselnedsättning behandlas relativt enkelt. I alla fall kan ett hörapparat hjälpa dig. Vi skulle gärna ge dig råd om kompetent och serviceorienterad.

Om du har en ljudsensationsstörning har den ursprunget i det inre örat eller nerv. Lyssningskurvan kör sedan exakt samma för ljudet för benet och för luftlinjen och, så att säga, parallellt. De individuella hörseltrösklarna skiljer sig grundläggande från normal hörsel.

När det gäller ljudsensationsstörning kan du höra högre frekvenser mycket dåligt. Vid högre frekvenser och högre toner behöver du en högre volym tills hörseltröskeln kan anges. Dina hörseltröskelkurvor sjunker därför i högfrekvensområdet. Detta symptom är typiskt för hörselnedsättningen. Läkemedel eller operationer hjälper inte med en ljudsensationsstörning. Emellertid kan förlusten av funktionen i ditt inre örat mildras av ett hörapparat.

Moderna hörapparater i dag ger dig det alternativ som du kan fortsätta att delta i livet. Du saknar inga samtal och kan prata individuellt som normalt. Bra anpassningsråd för ditt hörapparat är en förutsättning för detta. Våra anställda svarar gärna på frågor. Hos oss hittar du en lämplig hörstödet akustiker För dina behov.