BAHA Hörgerät: Anwendungsgebiete, Aufbau, Voraussetzungen & Kosten

Om, av anatomiska eller medicinska skäl, kan ett konventionellt hörapparat inte användas, Benledare hörapparater är ett behandlingsalternativ under vissa förhållanden. Benförankrade hörapparater (tyska benförankrade hörapparater) - eller kort sagt: baha - är en speciell form av benledningsförhird , som AS hörapparatimplantat kan vara ordentligt förankrad i skallbenet. Med hjälp av mänskliga benens naturliga förmåga att vägleda ljud, stärka de kraftfulla implantaten och tillåta aktivt deltagande i professionellt och socialt liv.

BAHA Hörapparaternas applikationsområden

Konventionella hörapparater kräver deltagande av mellanörat i hörselprocessen, varför hörselnedsättning, där mellanörat påverkas, inte kan balanseras med dem. Som den enda implanterade formen av hörapparater för benledning, syftar BAHA -hörapparater till behandling av mycket starkt ljud som leder hörselbuller (externa och mellanöron påverkas) och lätt kombinerad hörselnedsättning ( Medium och inre öron påverkas) bort. De är särskilt lämpliga för detta, eftersom inget mellanörat krävs när man hör benförankrad. En en -sidad sensorinal dövhet kan också överbryggas av benlinjen. Eftersom ingen dämpning orsakad av hårbotten, som är fallet med andra konstruktionsmetoder från hörapparatfamiljen, uppnår behandling med Baha ett förbättrat ljudresultat med högre volym.

BAHA HIDELSIDA eller CROS hörapparater med ensidig domning?

Med ensidig domningar är en indikation med CROS hörapparater möjlig, där både det dammiga och hörselörat levereras med hörapparater. Huvudstödet på de dammiga sidan absorberar akustiska signaler och vidarebefordrar dem till det friska örat, där ett lyssningsintryck sedan kan uppstå på ett naturligt sätt. Problematiskt är bristen på en möjlighet att lyssna på riktningen, för för ett fullständigt lyssningsintryck krävs en tvåvånad hörseluppfattning. Behovet av att bära hörapparat på den friska sidan är också en möjlig kritik.

Detta kan undvikas med benledningsimplantat: Här används implantatet uteslutande på den nedsatta sidan och tillåter nästan normalt lyssnande på hörselskadade örat. Men också rumslig hörsel och riktningslyssning är realistiska tillsammans med det friska örat. Vid indikation på en sidosidad dövhet antas det att det andra örat har tillräckligt med hörsel. Lätt till medelstora hörselskador är ännu inte ett uteslutningskriterium. I allmänhet avgör en hörselnedsättning om BAHA är implanterad på en eller på båda sidor.

BAHA -implantatstruktur och funktionalitet

I BAHA -implantatet talar man om ett listat hörapparat . Det faktiska implantatet består av en cirka 4 mM titanskruv, som används öppenvård under generell anestesi i skallbenen. Förfarandet tar cirka 30 minuter. Implantatet är delvis implanterat eftersom den övre delen av skruven förblir synlig och lätt sticker ut från skallen. På utsidan, hörapparaten med mikrofon, ljudprocessor, batteri samt elektromagnetisk omvandlare, som är ansvarig för att ta akustisk information.

Ljudet registrerat av den yttre delen förstärks, översätts till vibrationer genom elektromagnetisk förändring och överlämnas till implantatet. Naturlig benlinje säkerställer nu att denna vibration leds till cochlea i det inre örat. Härifrån tar håret som betyder celler över en förnyad omvandling av signalerna till elektriska impulser, vilket säkerställer stimulering av hornnerven. Resultatet: Ett lyssnande intryck skapas.

BAHA -implantation: Förutsättningar och eftervård

För att bestämma lämpligheten för en leverans med en BAHA -enhet är testfasen för ett sådant hörapparat som är fäst vid ett mjukt band möjligt över en ENT -kliniker i flera veckor. På detta sätt kan du först prova hörsystemet utan risk och utan kirurgisk ingripande och kontrollera om denna form av lyssningsförstärkning är lämplig för dig. En allmän förutsättning för infogning är en tillräckligt funktionalitet i det inre örat , viljan och möjligheten att bära och underhålla implantatet såväl som motivation för hörselträning . Incolumn och hälsotillståndet måste klargöras preoperativt. Hos barn måste bentjockleken och kvaliteten också beaktas.

Efter implantationen förväntas en läkningstid på två till 3 månader . Under perioden efter operationen bör en hörapparat för hörapparaten konsulteras för att justera och anpassa det nya implantatet och dess konfiguration så att implantatet erbjuder optimalt stöd. Förutom de fina inställningarna beror lyssningsframgången till stor del på den individuella motivationen för att höra utbildning och deltagande i rehabiliteringsåtgärder. Dessutom är regelbundna kontroller av BAHA viktiga för att säkra dess funktion eller för att förhindra komplikationer.

BAHA HEORTAL AIDS RISKS

Varje kirurgisk intervention har vissa risker, men införandet av BAHA-implantat är vanligtvis komplicerat fritt . Inflammation i hud eller ben är möjlig, men det förekommer mycket sällan. Ytterligare potentiella faror ligger i lossningen av implantatet eller en lyssningsframgång som inte uppfyller preoperativa förväntningar.

BAHA hörapparater (övertagande)

Kostnaderna för implantat och drift täcks helt av försäkringssponsorn. Det är emellertid viktigt att få ett motsvarande godkännande från respektive sjukförsäkringsbolag i förväg. När det gäller pris är BAHA -implantat i allmänhet inom en ram på € 10.000 - 30.000.