Hörgerät-Implantat: Knochenleitungshörgerät, Cochlea-, Mittelohr- oder Hirnstammimplantat? - Unterschiede, Kosten, Funktionsweisen
I många fall är utbudet av klassiska in-ear eller bakörda hörapparater helt tillräckligt för att stödja språkförståelsen för hörselskadade patienter. För detta ändamål förstärker enheterna ljudet och släpper det i denna upphöjda form till bärarens öronkanal. Vad händer emellertid om mellanörat inte längre har (mer) har förmågan att minska ljudet, hörselskador ökar alltmer eller anatomiska skäl förhindrar anpassning av ett hörapparat?

I dessa fall kan

hörapparatimplantat vara ett alternativ till avtagbara hörapparater och förbättra chansen för sina transportörer att delta i den hörbara världen. Ett operativt ingripande är absolut nödvändigt för att infoga ett implantat, så beslutet om implantat för hörapparater bör övervägas noggrant. Det är också viktigt att notera att samma hörselkvalitet aldrig kan uppstå som med naturlig hörsel. Icke desto mindre är implantaten sofistikerade hörsellösningar som har potential att berika vardagen betydligt.

hörselimplantat och hörapparat: Intervju med en blick

hörapparater implantat
  • icke-invasiv/ ingen kirurgisk ingripande

  • flexibel kan användas

  • bearbetat och förstärkt ljud

  • använder funktionen av medel- och inre öron samt resterande missar

  • för ljus till svår hörselskador

  • slitna i eller bakom örat

  • Invasivt/ Operational Intervention

  • ljudprocessor avtagbar, implantat fundamentalt fast

  • förbikopplar nedsatt delar av förhandlingen

  • för speciell hörselnedsättning

  • helt eller delvis implanterat

HEORT AID IMPLANT SPART

Vilket hörapparatimplantat som används beror på formen för hörselnedsättning eller hörselnedsättning. De vanliga typerna av hörapparatimplantat bildar inre öronimplantat -även känd som cochlea -implantat -,, mellanöronimplantat, ben -förankrade hörapparater samt hjärnstämpelimplantat.


-applikationsområdena i de olika implantaten inkluderar följande:

  • Sensorineural hörselnedsättning
  • Kombinerad hörselnedsättning
  • Ljudledningen Ludo
  • Medfödd och kronisk hörselskada
  • Feltryckt eller saknad hörande nerv
  • Total hörselnedsättning (detta är dock vanligtvis svårt att behandla om hörselnedsättningen inträffar före eller under språkförvärv)

Den grundläggande strukturen för ett hörapparatimplantat Resultat från två delar: den inre delen, som är implanterad och följaktligen sitter under huden och den yttre delen, som består av en ljudprocessor och på Utanför hårbotten är fixerad. Även helt implanterade enheter är inte helt autonoma, du behöver alltid en anslutning till en extern enhet för strömförsörjningen.

cochlea -implantat

cochlea -implantat är förmodligen de mest kända hörapparatimplantaten, men knappast någon är tillräckligt informerad om dem. Enheterna tjänar ibland till att behandla medfödda hörselfel, men ska bedömas som potentiellt användbara i alla skador på det inre örat. Målgruppen är särskilt vuxna med döv dövhet, personer med ökande hörselnedsättning (hypacusis), liksom barn med allvarlig hörselskador - genetiska eller förvärvade.

elektroniska impulser utgör grunden för -funktionen i ett cochlea -implantat: de genererar i cochlea -tonerna som i slutändan möjliggör förståelse. Detta kräver en extern komponent som inkluderar språkprocessorn bakom öronkoppen. Det finns en trådlös, induktiv anslutning från den yttre till den inre komponenten. Den senare sitter i tempelbenet och är i direktkontakt med Cochlea. Kodade ljudsignaler skickas till mottagarspolen för den inre komponenten via den yttre delens sändningspole. Baserat på detta stimuleras ljudnerven, vilket tar en stimuleringslinje till hjärnan, vilket äntligen skapar ett lyssnande intryck.

Central Ear Implant

Enligt namnet sätts mellanörsimplantatet i mellanörat i en detaljerad men låg risk. Förfarandet för behandling av perception eller ljudlednings hörselnedsättning är och en kombination av den. Centrala öronimplantat är också perfekta när det finns ett block i mellanörat eller det yttre örat eller att bära ett externt hörapparat är inte möjligt. I vilket fall som helst är intakta inre hårceller en förutsättning för användning.

För -funktionen hos Mellanörsimplantatet krävs en magnet som inser förankring av den externa mikrofonen med den inre språkprocessorn. Mikrofonen fungerar som en slags ersättning för aurikeln - den tar upp hörselinformationen och skickar den till implantatet i mellanörat. Det är här signalerna vidarebefordras till det inre örat via strutsarna, vilket skapar ett lyssnande intryck.

Benförankrade hörapparater/ Ben Pipeline hörapparater

Benledningsförhöra med att använda benens naturliga funktion för att vägleda ljudet. Denna design talar också om benförankrat hörapparat s (BAHA), dvs. ben -förankrade hörapparater. Förhandlingsimplantaten används för olika begränsningar, ibland när det gäller kronisk inflammation i mellanörat eller öronkanalen, skador på trumhinnan, ljudledningsförlust, samt missbildningar av öron och öron kanal.

Din namngivning beror på att implantatet - en titanskruv - används i benen. Som motsvarighet är en ljudprocessor fäst vid implantatet externt bakom örat. För -funktion , absorberar ljudprocessorn initialt ljudet från det omgivande området, sedan släpper det till skruven, som använder vibrationer för att vidarebefordra ljudsignalerna till det inre örat. Som ett resultat krävs inget deltagande av mellanörat, men en intakt ljudnerv och ett funktionellt innerörat.

Brain Stammer Implant/ Auditory Brainste implanterad (ABI)

Behov av implantationen i ett hjärnstammarimplantat uppstår när hörselinjen skadades från födseln eller av traumatiska och patologiska händelser. Till exempel ska typ 2 och tumörsjukdomar nämnas här, där tumören pressar på hörselnerven eller orsakade en skada på tumörborttagning. Även med en helt separerad ljudnerv , erbjuder hjärnstammarimplantatet ett sätt att delvis återställa hörsel. Målet är att göra mindre optimal hörsel, utan snarare en känsla för att höra så att ingen uteslutning från hörselvärlden utesluts.

Under den mycket komplexa implantationen används en liten elektrod direkt i hjärnstammen , som är tillgänglig via en liten kabel i utbyte med den externa komponenten. Elektroden passerar frekvenser genom den yttre processorn som sitter utanför, vilket kräver stimulering av hornen nerver på grund av elektriska impulser. Konsekvensen är framåt av stimuli till hjärnan, där detta sker och lyssningsintrycket inträffar. Med hjälp av ett hjärnstammarimplantat lyckas uppfattningen av omgivande brus främst. Endast med en träning i läppläsning kan ett språkförståelse vara resultatet av tonerna.

HEORT AID IMPLANT KOSTNING

Varje implantation av hörapparater är ett operativt ingripande som alltid bör vara väl genomtänkt. Det som gör lättnad är att täcka alla kostnader för implantat, eftervård och rehabilitering från de lagstadgade sjukförsäkringsbolagen. När det gäller priset implantat implantat - beroende på typen av implantat och de individuella kraven hos patienterna som påverkar svårighetsnivån för interventionen - flytta i en ram på upp till € 40 000.

De mest kostnadseffektiva är benledningsförhöra med hörapparater , som ligger i intervallet 3 000 € - 5 000 €. centrala öronimplantat ligger i prisintervallet 10 000 till € 30 000, beroende på behandlingsmetoden. hjärnstammerimplantat är också tillgängliga för ett pris på cirka 30 000 euro. Kostnaden för cochlea -implantatet uppgår till cirka 40 000 euro. Observera att detta endast är riktlinjer. De slutliga prisresultaten beroende på de faktorer som nämns ovan.