Hörgerät Verloren: Zahlt die Krankenkasse? | MySecondEar

Hörstödet förlorat: Betalar sjukförsäkringsbolaget?

Ett hörapparat är en viktig hjälp för personer med hörselproblem och kan förbättra livet avsevärt. Tyvärr händer det om och om igen att hörapparater går förlorade. Detta kan vara mycket frustrerande för den berörda personen och också betyda ekonomiska förluster. Det är därför viktigt att du vidtar några försiktighetsåtgärder för att minimera risken för en förlust.

Först och främst bör du alltid se till att hålla hörapparaten noggrant, till exempel i ett fall. Så det förblir skyddat från skador och kan hittas snabbare om du har lagt den. Om du inte bär hörapparaten bör du hålla det på ett säkert ställe.

Om du har tappat hörapparaten trots alla försiktighetsåtgärder finns det några steg som du kan vidta för att hitta det igen. Först och främst bör du söka i din omgivning noggrant, du kanske inte har tappat hörapparaten, utan helt enkelt glömt på ett ställe. Under tiden erbjuder många tillverkare av hörapparater också funktionen för att hitta hörapparater på sin smartphone.

Hörstödet förlorat: Betalar sjukförsäkringsbolaget?

Den lagstadgade sjukförsäkringen betalar i allmänhet inte för ett nytt hörapparat. Om inte din enhet redan är mer än 6 år gammal och du redan har en avtalsenlig rätt till ett nytt hörapparat. I vissa fall kan du ansöka om för tidigt utbyte. Det är bäst att prata med din hörapparat akustiker och sjukförsäkring för att få råd om hur du ska gå vidare.

hörapparat förlorad av mask

På många ställen, till exempel i offentliga utrymmen, är masker obligatoriska. Att bära en mask är ofta en dubbel utmaning för hörapparater. Vanligtvis kan läppavläsningen kompensera för kommunikationssvårigheterna i höga miljöer. Men om den andra personen bär en mask är detta inte längre möjligt och vad som sägs ljud också ångat. Det är därför människor med hörselnedsättning är mer beroende av hörapparater med hög kvalitet.

Det är desto mer irriterande att hörapparaterna kan falla för lätt obemärkt när masken sätts på och av. Du kan vidta försiktighetsåtgärder genom att använda masker som är bundna bakom huvudet och inte fästas bakom öronen.

Sammantaget är det viktigt att du blir medveten om att ett hörapparat är en viktig hjälp och därför bör behandlas noggrant. Med några få försiktighetsåtgärder och, om det behövs, kan stödja en specialist minimeras risken för en förlust och njuta av ditt hörapparat under lång tid.