Hörimplantat Unsichtbar | MySecondEar

hörselimplantat osynligt

Ett cochlea -implantat är en elektronisk hörselprotes. Den omvandlar ljud till elektriska signaler och överför dem direkt till ljudnerven. De skadade områdena i örat kan undvikas.

Behandling med ett cochlea-implantat ansågs endast i exceptionella fall med ensidig dövhet, eftersom det fruktades att cochlea-implantatet kunde försämra språkförståelsen på det normala hörselörat. Freiburgs universitetsklinik motbevisade dock tydligt detta.

sena konsekvenser av en -sidad domningar

Orsaker till en -sidad dövhet kan till exempel vara medfödda missbildningar av örat, tumörer på hornnerven (så kallade schwannomas i jämvikten eller huvudet snigel), huvudskador eller ett hörselfall. Medicinska studier har visat att en långvarig dövhet kan få allvarliga konsekvenser för de drabbade. Till exempel leder det till en försämring av minnet och andra mentala färdigheter och ökar risken för att utveckla demens.

mer: Med tiden kan denna försämring också leda till social isolering, eftersom t.ex. B. Stora familjeåterföreningar eller restaurangbesök med vänner representerar en enorm börda och ansträngning för de drabbade. Ofta undviker de äntligen sådana situationer.

operation bakom örat

Ett cochlea -implantat kan hjälpa dessa patienter att höra på duva örat. Den elektroniska hörselprotesen består av en röstdator och en spole med en elektrod.

Under det kirurgiska ingripandet implanteras en spole med en elektrod i benet bakom patientens öra. Därifrån sätts en millimeter tunnelektrod försiktigt i ljudsnigeln till ljudnerven, där den elektriskt stimulerar hörselnerven. På detta sätt vidarebefordras externa ljud direkt och utan omvägar till ljudnerven.

Hos patienter vars orsak till den ensidiga dövheten är en Schwannom, dvs en godartad tumör i ljudsnigeln ansågs användningen av ett cochlea-implantat omöjligt under lång tid. Som regel fyller tumören helt cochlea och ibland jämviktsorganet. Efter att ha tagit bort tumören finns det inte längre tillräckligt med vävnad för att använda implantatet.

Ny kirurgisk teknik hjälper också till tumörpatienter. Till skillnad från den klassiska metoden drivs ljudsnigelns hårda kapsel i drift. Det är emellertid viktigt att det område där hornen är belägna är bevarat.

Sedan avlägsnas tumören helt och elektroden på cochlea -implantatet placeras runt de återstående trubbiga av cochlea med hörselcellerna. Kapseln i cochlea rekonstrueras sedan, dvs. H. fylld med patientens eget material. Hittills har 30 patienter framgångsrikt levererats med ett cochlea -implantat.

normalisering först efter sex månader

Det första lyssnande intrycket efter "slå på" av cochlea -implantatet är annorlunda för varje patient. Det är inte ovanligt att bäraren känner igen teknikerens röst omedelbart och också kan förstå hans ord direkt. I vilket fall som helst är ljudintrycket ovanligt: ​​tinuler, mekaniskt, konstgjorda som datorröst. I andra fall är akustisk uppfattning begränsad till ljud och toner under de första dagarna.

Långsamt börjar hjärnan analysera de nya lyssningsintryck och kompensera för dem med kända ljudmönster. Detta görs av sig själv, men kan stöds och påskyndas av lämpliga övningar inom eftervård och rehabilitering. Gradvis blir förståelsen för språket tillbaka och ljudet av röster, toner och ljud mer naturlig. Det tar minst ett halvt år, ofta längre tills en tydlig, differentierad ljuduppfattning uppnås, som återigen uppfattas som "vacker".