Hörschaden: Auslöser, Symptome, Prävention

Hörsskada: Trigger, symtom, förebyggande

Hörselskador uppstår i allmänhet från ärftliga faktorer, buller, på grund av sjukdom eller på grund av ålder. Därmed Alters- och brus hörselnedsättning är en av de vanligaste formerna. Medan hörselfunktionen med ökande ålder gradvis minskar på grund av slitage, kan denna process leda till att skador är allvarliga på grund av överdriven eller för lång, slampa position.

De första tecknen på hörselskador kan tinnitus , brist på uppfattning om höga toner < /a> liksom svårigheter att förstå konversationer med bakgrundsljud. För det mesta påverkas frekvensen från 4000 Hertz mestadels, men skadorna sprids gradvis till ytterligare områden.

medfödda hörselskador

Anledningar till att barn är födda med hörselskador är många. Å ena sidan är genetiska faktorer en typisk faktor. Men även under graviditet och vid födseln kan skada på barnet orsaka förhandlingen. I vissa fall kan orsakerna till medfödda hörselskador inte helt fastställas. Om det finns hörselskador från födseln har detta ofta allvarliga effekter på språkutvecklingen. För det tidiga erkännandet som säkerställer snabb behandling och mildring av följdskador, bör den nyfödda hörselskärmen användas.

hörselskador på grund av buller

överdrivet brus kan skada håret som betyder celler i det inre örat eftersom det minskade blodkärlen. Som ett resultat är hårcellerna mindre försedda med blod och lider av bristen på syre. Bristen på syre förhindrar i sin tur hårcellernas korrekta funktionalitet, nämligen vidarebefordran av nervstimuli. Skadorna på hårcellerna är oåterkallelig. Detta kan emellertid förhindras genom att bära hörselskydd, tillräckliga lyssningsavbrott och undvikande av buller. Detta gäller särskilt jobb eller hobbyer som ger en hög bullerföroreningar.

Om hörselskador orsakas av buller, är en
brus hörselnedsättning talas.

hörselskador från hörlurar

buller är inte bara tillgängligt på jobbet utan också i vardagen. Musikens lyssnande betonas särskilt här, som inte alltid äger rum i en tempererad volym. Hörselskador från hörlurar inträffar när öronen är sonikerade över hörlurar med överdriven hög musik under en längre tid. Aktiverbara varningar för smarttelefonen angående lämpligheten för musikvolymen fungerar som en praktisk riktlinje.

hörselskador genom hög musik

hög musik utan användning av hörlurar kan också vara skadligt. Att höra skador från hög musik är främst gynnad av konserter, festivaler och klubbar. Vid dessa evenemang spelas musik i en volym av 100 dB eller mer och är därför tydligt i förhandlingsuttryckande området. Om du besöker händelser av detta slag oftare bör du tänka på att ha hörselskydd.

hörselskador efter konsert

Hörsskada efter en konsert är vanligtvis tillfälliga. De uttrycker sig vanligtvis i ett tråkigt hörsel och öronbrus som försvinner igen inom några timmar. På lång sikt kan emellertid hörselskadorna manifestera sig, för i klubbar och på konserter finns det extrema volymer som redan kräver skyddande åtgärder på arbetsplatser.

hörselskador från hur mycket db?

Enligt arbetsplatsförordningen måste arbetsgivarna sätta hörselskydd för sina anställda under en period av 8 timmar under en period av 8 timmar. Från 85dB måste det faktiska skyddet av skydd redan kontrolleras av arbetsgivaren. Det kan därför antas att långvarig volym kan leda till hörselskador över 80DB. WHO rekommenderar också att man exponerar volymer över 100dB högst 15 minuter om dagen.

Vilken hörselskada finns det?

Som redan anges i inledningen finns det olika typer av hörselskador. I grund och botten görs en åtskillnad mellan ljudsensation, ljudledning och kombinerad hörselnedsättning. Denna artikel .

ger en omfattande översikt över typer av hörselskador

hörselskador hos barn och ungdomar

hörselskador hos barn och ungdomar inträffar alltmer. Förutom ärftlig villkorad hörselskada spelar buller en roll här. För det nämnda åldersintervallet finns det potentiellt skadliga bullerkällor, särskilt i fritidsområdet. De negativa konsekvenserna kan förebyggas, till exempel av tyst leksaker (förutsatt att leksaken släpper ljud) och naturligtvis genom att bära hörselskydd och allmänt undvikande av buller.

Antibiotika hörselskador

nikotin, alkohol samt olika mediciner kan påverka hörsel. Inom det medicinska området misstänks antibiotika för bakterieinfektioner för att leda till hörselnedsättning. I synnerhet aminogykosidantibiotika kritiseras starkt. Med detta antibiotikum kan de sensoriska hårcellerna i det inre örat, som är ansvariga för bruset, skadas. Risken är främst med nyfödda för tidiga barn.