Hörverlust: Behandlung, Ursachen, Symptome

(plötsligt) hörselnedsättning och dess orsaker

över hela världen påverkas av en miljard människor med hörselnedsättning. Hos både nyfödda såväl som hos barn och vuxna finns det en risk att förvärva hörselvaghet eller att vara född med dem. Hörselnedsättning kan inträffa på både en (ensidig) och på båda (bilaterala) öron. Termen innehåller ett antal olika former. Du kan ta reda på mer om de olika typerna av hörselnedsättning/hörselnedsättning.

hörselnedsättning orsakar

En hörselnedsättning tillskrivs olika orsaker. Å ena sidan är det motiverat med den naturliga åldringsprocessen, där bullerföroreningen särskilt spelar en avgörande roll. Å andra sidan, särskilt, särskilt hos barn, finns det en ofta trigger för tillfällig eller permanent hörselnedsättning.

hörselnedsättning på grund av vertiten

En mellanörningsinflammation leder till svullnad av slemhinnorna i örat. Som ett resultat garanteras inte längre ventilationen av det inre örat. Detta skapar negativt tryck, vilket uttrycks i ett tryck på tryck. Det kan finnas en tillfällig hörselnedsättning, som vanligtvis försvinner efter att ha läkt inflammation.

hörselnedsättning på grund av tilltäppta öron

Förstoppning av öronen kan också leda till tillfällig hörselnedsättning. Hos barn täpper en del av öronen genom penetrering av utländska kroppar. I detta fall finns det en risk för oavsiktliga skador på örat på avstånd, vilket också kan ha problem med det på lång sikt. Vuxna patienter har ofta förstoppning av öronkanalen på grund av öronvax. Detta är också en tillfällig lyssningsbegränsning som åtgärdas genom rengöring.

hörselnedsättning på grund av stress

hörselnedsättning kan uppstå från överdriven stress. Det tros att stresshormonet adrenalin är ansvarigt, vilket orsakar att de kramar blodkärlen. Den exakta processen är dock inte helt känd. Den som lider av hörselförlust med överdriven stress bör vara medvetna om risken för en hörselkrasch. I en sådan misstänksamhet är ett besök hos specialisten tillrådligt.

hörselnedsättning på grund av stroke

slag som påverkar den temporala loben kan påverka ljudjärnvägarna och följaktligen begränsa hörseln. En koppling mellan hörselnedsättning och slag kan också ses tvärtom: patienter som drabbades av en plötslig hörselnedsättning har i studier visat en högre risk för stroke.

hörselnedsättning av Corona

Generellt påverkar virala infektioner potentiellt förekomsten av hörselnedsättning. Hittills har hörselbegränsningar hittills varit lite kända som ett aktivt covid-19-symptom. I samband med sena konsekvenser nämns hörselnedsättningen oftare, men anslutningen har ännu inte klargjorts på grund av brist på forskning. Om du lider av en hörselnedsättning i samband med en Corona -infektion, bör du behandlas så snart som möjligt.

hörselnedsättning i ålderdom

Från omkring 50 års ålder är det en del av den naturliga åldringsprocessen som minskar hörselprestanda. Orsakerna till hörselnedsättningen, även kallad Presbyakusis , är inte helt klargjorda. Det kan antas att stängningen av hårcellerna i det inre örat av naturligt åldrande, decennier av bullerföroreningar och ärftliga faktorer påverkas.

Plötslig hörselnedsättning

En plötslig hörselnedsättning är när förlusten plötsligt inträffar på en eller båda öronen inom några dagar. Detta är en medicinsk nödsituation som du omedelbart bör träffa en läkare. Några av de drabbade hör ett "plop" -ljud innan hörselnedsättningen börjar. Dessutom uppstår ofta en kombination med tinnitus eller yrsel. Orsakerna inkluderar:

  • Överdriven mängd öronvax
  • Virala infektioner
  • Tumore
  • Huvudtrauma
  • medicinering
  • Immunsjukdomar
  • Idiopatiska sjukdomar (multipel skleros, menière )
  • Vaskulära sjukdomar som begränsar blodtillförseln till örat.

Diagnosen "hörselnedsättning" sker vid en minskning av hörseln om mer än 30 decibel i tre frekvenser. Vanligtvis är genereringen av en plötslig hörselnedsättning möjlig inom två veckor, men behandlingens typ och varaktighet beror på den specifika orsaken.

hörselnedsättning

Beroende på orsaken till din hörselnedsättning är olika behandlingsåtgärder lovande. Många triggers kan redan tas bort genom mindre interventioner eller läkemedelsbehandling. Hörselnedsättningar som inträffar genom infektioner löses också efter att ha läkt sjukdomen. När det gäller permanenta lyssningsbegränsningar är behandlingen med hörapparater till stor del tillgänglig. Följande gäller: Ju tidigare promenad till läkaren, desto bättre. Om du väntar för länge riskerar du att försämras i din hörsel eller andra oönskade biverkningar, till exempel tendensen till social isolering.