Die Induktionsspule im Hörgerät

Vad är induktionsspolen i hörapparaten?

Ett cochlea -implantat (CI) eller ett normalt hörapparat betyder en enorm hjälp för en person med hörselproblem. Även i akustiskt krävande situationer möjliggör dessa tekniska prestationer bättre förståelse av språk och det omgivande området . På detta sätt är det lättare för den berörda personen att fortsätta aktivt delta i livet. Det finns CIS och helt digitala hörapparater som är utrustade med många olika moderna funktioner. Dessa funktioner tillåter att filtrera bort störande ljud i vardagliga hörsel situationer . Resultatet: En trevligare lyssningsupplevelse, fri från buller.

Det kan emellertid alltid finnas förståelse av svårigheter i det offentliga utrymmet , till exempel när en händelsesplats ljuds via ett högtalarsystem. Även här finns det nu en bra lösning om hörapparaten innehåller en så kallad induktionsspole eller T-coil . Ljudöverföringen förorenas sedan med mindre bakgrundsbrus och mindre reverb.

Betydelsen av ett induktivt hörsystem

Musik- eller språksignaler kan överföras med hjälp av ett induktivt hörsystem. Överföringen är trådlöst till hörapparaten eller till motsvarande cochlea-implantat genom att skapa ett elektromagnetiskt fält med en så kallad ringslinga i det induktiva hörsystemet. Det elektromagnetiska fältet tas sedan in av T -spolen i CI eller hörapparat och översatt till motsvarande toner för lyssnaren

De flesta moderna ljudsystem innehåller ett sådant induktivt system. Du kan till exempel hitta den i följande enheter:

  • Högtalare
  • Förstärkare
  • Mixer
  • Mikrofon

I en mixer framställs och överförs språk- eller musiksignalen till en förstärkare genom induktionsslinga. I det induktiva hörsystemet överförs signalen nu inte till en högtalare, utan till en ansluten ringslingkabel som läggs runt i rummet. Kabeln levererar sedan rummet med ljudsignalerna.

Alla människor som ligger inom detta ringslingområde kan sedan ta emot ljudsignalerna via T-coil i respektive hörapparat eller CI . rum utrustade med induktionsslingor är markerade med lämpliga symboler . Den tyska hörande ledarföreningen erbjuder en bra översikt över rum med induktiva hörsystem nära dig på sin hemsida.

Användningen av t-coil

Många hörapparater eller cochlea-implantat har redan en inbyggd T-coil. Det kan aktiveras antingen med programvalsknappen eller med en lutande switch . Nu är språk- eller musiksignaler lika hörbara som de har tagits bort och inspelats av mikrofonen. Om signalen inte är förståelig, bör höra akustiker konsulteras,

så du deltar i det sociala livet igen!

Röstöverföringen med T -spolen fungerar trådlöst. Denna transmissionsteknologi är den enda övergripande tillverkarens teknik och används för både cochlea -implantat och hörapparater . Det gör det möjligt för människor med en hörselnedsättning att delta i det sociala livet i det offentliga rummet. Den lilla spolen behöver lite utrymme i hörapparaten, så att de små IM-EAR-hörapparaterna kan utrustas med den.

Varhelst induktiva hörsystem är installerade kan kommunikationsbarriären övervinnas via den integrerade T-spolen. Tack vare hörapparaten utrustad med T -spolen finns det inget mer i vägen för ett besök på biografen eller teatern ! Lämpliga händelser är helt märkbara igen akustiskt. På samma sätt finns det inga fler problem på flygplatsen , i skenan eller i stormarknaden , för ibland är sådana hörsystem installerade.

De akustiskt problematiska situationerna inkluderar också långa avstånd till utsignalen, högt ljud eller dålig rumskostik. Om ett induktivt hörsystem är installerat, förbikopplas dessa problem något. Därför är det meningsfullt att fråga innan du besöker ett evenemang om det finns ett induktivt hörsystem och om det är påslagen.

Frågor och svar om det induktiva hörsystemet

finns det några störande faktorer som gör mottagandet av det induktiva hörsystemet omöjligt på hörapparaten?

Hur väl att höra i ett rum med ett induktivt hörselssystem fungerar direkt på hur du använder och ställer in denna teknik.

är det sant att det finns fler induktiva system i både de skandinaviska länderna och i Storbritannien än i Tyskland?

Ja, det stämmer, eftersom världens bästa kända tillverkare av förstärkare är hemma, till exempel i Storbritannien och Sverige. Det finns en enorm marknad för sådana enheter. I Tyskland har vi å andra sidan inte en enda producent . Dessutom har Skandinavien och Storbritannien i allmänhet avancerat ytterligare när det gäller att hantera fysiska begränsningar. Här släpar Tyskland fortfarande efter utvecklingen. Det finns emellertid en reviderad standard för barrier -fri byggnad som bestämmer kraven för hur offentliga byggnader ska utrustas med barriärfri.

hur kan jag reagera om det inte finns något induktivt hörselssystem på ett evenemangsplats?

Förutom det induktiva hörsystemet finns totalt två andra alternativ tillgängliga för överföring: överföringen med infrarot eller av funk . Vanligtvis används hörlurar i detta fall. Om du har en liten hörselnedsättning kan du ta bort hörapparaten och istället ta på dig hörlurarna . Men om du lider av en medelhög till högklassig hörselnedsättning, induktionshalringslingor . Helst använder du din egen, men ibland erbjuder arrangörerna också sådana halsringslingor.

Hur uttalas är medvetenheten om induktiva hörselförlust offentligt?

Människor som inte är svåra att höra sig själva kan ofta sätta sig i situationen för hörselskadade. Ett mycket vanligt antagande är att goda högtalarsystem redan skulle minska en stor del av hörselproblemen. Naturligtvis är detta inte fallet. Intresserade utomstående kan få ett ganska bra intryck av de problem som hörsexempel ofta konfronteras med hörselexempel. Dessa hörselexempel simulerar sedan lyssningsintryck i olika svåra situationer.