Knochenleitungshörgeräte: Brille, Stirnband oder Implantat? Ein Überblick über Bauformen, Einsatzgebiete und Funktionsweisen

Om inte för att anpassa ett konventionellt hörapparat som transporteras bakom eller i örat kan användas, kan åtkomst till lyssna öppnas via en benledningsförhör. För vilka benledningsanordningar är lämpliga för hur en ljudöverföring fungerar utan deltagande av det inre örat, som designer det finns och hur barn kan möjliggöras utan implantat, kan hittas i den här artikeln.

Benledningsförhirligare: Ansökningsområden

Å ena sidan används benledningsförhöra med att anatomiskt fastställda fästningen av ett hörapparat bakom eller i örat på grund av deformation eller brist på öronkoppen kan inte vara möjlig. Å andra sidan är -ljud som leder hörselnedsättning , till exempel på grund av deformation eller brist på ossicle -kedja eller otoskleros, samt en -sido -domningar. I händelse av sådana hörselskador påverkas yttre eller mellanöron, vilket blockerar vidarebefordran av ljudet till de sensoriska cellerna i det inre örat. Som ett resultat krävs en lösning som stimulerar hörselnerven på ett annat sätt, nämligen via benlinjen.

Benledningsförhöra med hörapparater: Funktionalitet

Hörförstörningar för luftrör tar ljudet över din mikrofon, bearbetar det och spenderar det sedan över luften i öronkanalen med en lyssnare. Benledningsförhöra med hörapparater använder å andra sidan naturliga förmågan hos det mänskliga benet för att vägleda ljudet för att inse ljudöverföring genom vibration . Det finns en nära kontakt eller trycker på enheten på mastoiden - utbuktningsbenet bakom örat - det är möjligt, eftersom det gör att vibrationerna kan överföras till det inre örat.

Processen är mer exakt enligt följande: Ljudet spelas in via mikrofonen, omvandlas till elektriska signaler och vidarebefordras till ljudprocessorn. Det senare bearbetar signalerna beroende på dess inställningar. I stället för en lyssnare överförs resultatet nu till en omvandlare som gör en förnyad omvandling. Produkten: vibrationer.

Vibrationerna överförs till benet som använder ljudet till det inre örat. Mellanörat undviks således och lämpligheten av hörapparater för benledningar för ljudledningssamtal och namnet på enheterna är motiverade. I det inre örat vidarebefordras signalerna till hjärnan, vilket i slutändan, efter att ha dechifferat signalerna, förhandlingen äger rum.

Benledningsförhirst: Konstruktionsformulär

Som med alla typer av hörapparater finns det också olika konstruktioner för hörneledningshistorik, som var och en har fördelar och nackdelar. Vilken variant är lämplig för dig personligen kan bara utvärderas på grundval av individuella sensationer och behov, men du får en översikt över det tillgängliga slitaget.

Benledningsförhirst: Glasögon

Benledningsförhirstglasögon är en relativt användarvänlig form av hörnlidningshjälp. För det mesta fästningen av hörsystemet på glasögonfästen via klicksystem sker. Följaktligen, efter endast en liten förändring i glasögon, kan bärande startas snabbt och enkelt. Alternativt finns hörselglasögon tillgängliga, där hörapparaten är ordentligt förankrad i glasögonmodellen. Glasögonen måste bara tas på för användning. Det är särskilt viktigt att det erforderliga trycket, med vilket glasögonfästena måste ligga på skallen för att säkerställa ljudöverföring. Det är en subtil, okomplicerad löst och avdragsgill form av hörselstöd, men en nackdel uppstår, eftersom denna variant bara är vettig med det samtidiga dåliga synet. För människor som bara är beroende av visuellt hjälpmedel i vissa situationer är ett fast hörselglas därför mindre.

Benledningsförhirst: headset

Benledningsförhöra med hörapparater finns också i form av ett headset. Med denna konstruktion installeras hörsystemet i headsetets strykning, vilket innebär att det automatiskt ligger på huvudet. Här, som med hörselglaset, står det: Sätt på och lyssna på det! På grund av justerbarheten kan hörapparaten justeras individuellt på huvudet. Möjligheten till snabb upp och ner ökar också Användarvänlighet . En nackdel visar emellertid att hörlurar över örat vanligtvis är svåra att bära över headsetet.

Benledningsförhjutning: Att hålla fast

Benledningsförhjutet för stickning är fäst direkt på huden bakom örat, som jämfört med ovan nämnda mönster tydligt utövas på skallen. Ljudprocessorn är fäst vid limadaptern, vilket möjliggör vibrationsbaserad hörsel. Denna konstruktion av benledningsförhöra med benledningen är särskilt lämplig för barn eller spädbarn, eftersom den inte kräver operation, kräver lite övervakning när du bär och kan testas enkelt. Dessutom är risken för att deformera skallbenet under tillväxten betydligt lägre.

Benledningsförhirliga: pannband

frontala ligament är också särskilt för barn, eftersom de betraktas som skonsamma, inte står i vägen för barnsliga spel och därmed visar sig vara en praktisk vardagskamrat. Det bör emellertid noteras att trycket från pressning kan leda till tryck och huvudvärk och att pannbandet därför endast kan vara bärbart under en tidsbegränsad period eller bör ändras regelbundet i positionen.

Benledningsförhirliga: Implantat (BAHA)

Det mest komplexa urvalet bland benledningen hörapparater är det "delvis implanterade" hörapparaten, även baha (= Benförankrat hörapparat )
. Under den erforderliga interventionen implanteras en titanskruv direkt i skallbenen, till vilken hörprocessorn kommer att fästas i framtiden. Ljudvågor absorberas av processorn och omvandlas till vibrationer som överförs till titanskruven. Med hjälp av benlinjen sker överföringen av vibrationerna via skruven till det inre örat.

Implantatet är särskilt lämpligt för mycket starkt ljud som leder hörselhörning, eftersom överföringen orsakad av hud inte längre är nödvändig. Resultatet: bättre hörselkvalitet med ökad volym och sparande energi.

Benledningsförhirligare: Kostnader och subvention

Benledningsförhör som inte är implanterade är under de gemensamma subventionerna för hörapparater för juridiskt försäkrade personer. Så det finns klumpsummar för antagandet av kostnader, som kan begäras individuellt från respektive sjukförsäkring. När det gäller en implantation , å andra sidan antas en fullständig kostnad för drift och implantat från försäkringsleverantören. Det tidigare godkännandet är en förutsättning för detta.