Ohrpassstück: Einsatzgebiete, Anfertigung, Reinigung & Kosten

öronpass, även kallade otoplastik, är individuellt anpassade till deras öronkomponenter som representerar anslutningen mellan örat och hörsystemet. De är avgörande för att ha komfort i ditt hörapparat och akustisk hörselkvalitet. De används inte för ljudlinjen, men kan också användas som ett sätt att höra skydd.

hörapparater med öronpass

När det gäller hörapparater i örat (IDO) är användningen av ett öronpass nödvändig för att säkerställa en anpassning till den individuellt formade öronkanalen där IDO sitter. Men även för HDO -hörapparater (HDO) kan otoplast vara till hjälp i vissa fall. Dessa inkluderar i synnerhet allvarliga till högkvalitativa hörselskador och förekomsten av djuphörning.

hur görs otoplastik?

Eftersom varje öra är extremt individuellt format måste ett intryck av öronkanalen och concha först tas. Genom att bygga på detta görs öronpasset så att det passar optimalt i respektive öra. Olika material med lika olika grader av hårdhet väljs för produktion. Vid anpassning av följande är sätet särskilt avgörande, för om otoplastiken inte är tillräckligt snäv kan feedback uppstå. Men om det är för fast, kan förekomsten av smärta inte uteslutas. För att förfina den akustiska överkonferensen kan också valfri kompensation eller hög tonborrning genomföras. I allmänhet, ju bättre säte, desto bättre hörselkvalitet!

öronpass eller paraply?

HDO -hörapparater sätts delvis in i örat. Antingen paraply eller otoplast kan fästas till den inre delen. Följande skillnader måste beaktas i de två formerna som urvalskriterier:

otoplastics

 • Individuellt anpassad
 • Små öppningar för luftpassage
 • Bättre resultat i fallet med djup hörsel eller försämring av hela frekvensspektrumet
 • Tätt säte undviker feedback

paraply

 • Standardstorlekar
 • Stora öppningar med god ventilation
 • naturligt ljud
 • mestadels för ludo hörselnedsättning
 • Mindre anpassningsinsats

Huruvida paraply eller otoplast är knutna till ett hörapparat, avgör arten och graden av hörselskador främst av . Allvarlig till högkvalitativ hörselnedsättning kräver val av otoplast, medan med mindre allvarliga begränsningar i det höga området är paraply för intervention vanligtvis tillräckligt. Den lägre anpassningen av paraplyet är både framåt och nackdel: det är sparat, men endast standardstorlekar kan väljas som bäst matchar öratens natur. Som ett resultat är det inte garanterat att de standardiserade storlekarna kommer att sitta optimalt i öronkanalen.

rengör öronpassen

En daglig rengöring av öronpaspaserna är avgörande på grund av kroppsstorleken. Annars kan öppningarna av otoplastik täppa ut dalgab och öronvax. För att inte glömma rengöringsprocessen är det därför tillrådligt att integrera den som en integrerad del av kvällsrutinen. Det är alltid grundligt, men samtidigt noggrant för att skydda de känsliga enheterna.

Rengöring av öronpassen måste utföras med mjuka, torra trasor eller special rengöringstorkare . Andra rengöringsmedel bör inte användas eftersom de till stor del är för aggressiva för hörapparaterna. När det gäller HDO -hörapparater kommer ytterligare rengöringssteg ofta att behövas, till exempel om de har en sund slang. I vilket fall som helst, efter den fullständiga torkningen av hörapparaterna i en lämplig torrlåda måste tros för att förhindra fuktskador. För en detaljerad beskrivning av hur rengöring och torkning är garanterad, klicka på här .

öronpass: Ferna problem

Bärande av öronpass kan förbättra hörseln betydligt, men - som överallt - finns det också möjliga problem som potentiellt kan uppstå:

 • Feedback : En feedback uppstår om det redan förstärkta ljudet kommer från hörapparaten på grund av den falska sätet för otoplastiken när som helst och sedan uppfattas av bäraren igen. Den obehagliga visselpipan skapas när öronpass inte passar.
 • ocklusionseffekt : Fit noggrannhet går hand i hand med en viss fyllning av örat. Denna smala i sin tur
 • öronlönesamling : Samlingar av öronvax (cerumen) bakom otoplastiken kan förvärra ljuduppfattningen.
 • Allergisk reaktion : Materialen som används i produktionen täcker risken för en allergisk reaktion. När man går in kan anti -allernagena material användas.
 • ohrkasktück pressar : Förändringar i örat, till exempel på grund av viktförändring, kräver en anpassning av otoplastik. Hearing Care Professional kan konsulteras för hjälp.
 • missfärgning : Genom kontakt med talg och öronvax kan missfärgning inte uteslutas. Om missfärgningen är för stark, bör otoplastierna bytas ut.

Många av de nämnda problemen kan åtgärdas av hörapparatens akustiker genom små förändringar i otoplastik eller modifiering av inställningar för hörapparater. Om det finns en ocklusionseffekt är hålet i så kallade "verts", dvs små hål i otoplastik som gynnar sund passion, till hjälp. Defiter eller förtryckande öronpass skapas i örat på grund av fel säte. Trots mätning måste otoplastier också justeras, till exempel vid förändringar i det yttre örat. Följaktligen bör kontrollen utföras regelbundet för att förhindra eller fixa dem problem.

öronpass för barn

OHR -pass används för att höra vård för barn om typen eller graden av hörselnedsättning kräver detta. Otoplastik har också bevisat sig i särskilt aktiva barn, eftersom de är mindre känsliga än hörapparater med öppen utbud. Detta gör det möjligt för barnen ett aktivt, sorglöst spel. Barnets tillväxt kräver dock regelbundet rekonstruktion av öronstyckena för att säkerställa en optimal plats.

Specialområden för applicering av öron ungdomar

Beroende på produktion kan öronpass också användas utanför klassisk användning. Till exempel kan de användas som ett hörselskyddsmått för människor på höga jobb eller spela musik. För att göra detta blockerar otoplastiken höga ljud, men är fortfarande permeabla för språkuppfattningen. Du kan läsa mer om hörselskydd på arbetsplatsen här . Dessutom kan rätt design trollas fram ett riktigt smycken från komponenterna. För att använda öron som smycken skapas ett individuellt utseende med färger, glitter och strass.

öronpass: priser och antagande av kostnader

otoplastik ingår i priset på hörapparater. Eftersom de lagstadgade sjukförsäkringsbolagen vanligtvis täcker kostnaderna för detta proportionellt eller fullständigt beror kostnaden för att betala öronpassen på tillhörande hörapparat.