Loch im trommelfell

trumpäls Burst - Vad ska jag göra ?!

din trumhinnan består av ett mycket tunt membran. Det bildar en gräns mellan det inre örat och den yttre delen av örat. Tränhinnan säkerställer det nödvändiga skyddet mot bakterier. Samtidigt har det uppgiften att vidarebefordra ljudvågorna. Tränhinnan spelar en nyckelroll för hela hörselprocessen. Nu kan det hända att ett hål skapas i detta känsliga membran. I detta fall talar öron, näsa och halsläkare om en trumhinnor perforering.

trumhinnan. Källa: tinnitracks

Den här guiden ger dig all nödvändig information om vad du ska göra om ett hål i trumhinnan har bildats. Nedan kan du läsa vilka orsaker, symtom och diagnoser som finns. Vi kommer också att informera dig om alla behandlingsalternativ här. Om du har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss utan skyldighet.

Vad är orsaken till trasig tunnel?

En mängd olika orsaker beaktas om en sådan defekt har bildats i deras trumhinna. Dessa kan vara antingen en inflammatorisk eller traumatisk natur. Traumatisk innebär att hålet skapades av en skada.

De vanligaste och typiska orsakerna från det traumatiska området är självskada. Detta händer vanligtvis när du rengör örat med en bomullspinne. Andra typiska traumatiska orsaker kan vara:

  • Plötslig förändring i trycket
  • Hit örat
  • Skador på skallen
  • Hårt vattenstråle med en felaktig hörselsköljning

Alla dessa ovanstående exempel kan leda till en tår i trumhinnan.

typiska orsaker i en skadad trumhinnan

Otitis media är en typisk inflammatorisk orsak genom vilken trumhinnan kan få ett hål. En åtskillnad görs mellan kronisk och akut form i mellanörsinflammationerna. Om det är den akuta formen kan en spricka eller ett hål i trumhinnan bildas i det avancerade stadiet och med mycket pusproduktion. Så snart pusen kan flyta genom trumhålet förbättras platsen. De har mindre tryck och mindre smärta. Inflammationen läker snabbare eftersom mellanörat nu kan vara bättre ventilerat. Som regel läker din trum sedan av sig själv. Men om det är ett kroniskt otitis media finns det vanligtvis en automatisk trumhinnan.

Vilka är symtomen på en trumpälsbildning?

trumpälsbildning (hål i trumhinnan). Källa: Medpertise

När en traumatisk händelse har föregått den är plötslig smärta och akut hörselnedsättning de typiska symtomen på ett hål i trumhinnan. Ibland finns det en liten blödning.

Situationen ser lite annorlunda ut med en akut inflammatorisk trumhinnor. Smärtan minskar när utsöndringen rinner av. Det kan hända att det inre örat också är inflammerat. Som ett resultat kan illamående och yrsel använda. Det är inte ovanligt att tinnitus inträffar samtidigt. Ibland läggs ryckande ögonrörelser. Då och då kan enskilda ansiktsmuskler förlamas.

Diagnos med ett hål i trumhinnan

Eör-, näs- och halsdoktorn använder ett otoskop eller ett öronmikroskop för att utföra en öronspegling för att kunna göra en tydlig diagnos. För det mesta undersöker läkaren också omgivningen av trumpälsbildning. Du bör också göra ett hörseltest. Så läkaren kan ta reda på om det inre örat också påverkas.

trumpäls accelererar läkning

Små defekter i trumhinnan kan läka själv. Men om det är en större defekt eller en komplett trumhinnor, måste öron, näsa och halsdoktor hjälpa till. Han rätar ut skadan eller sätter på en skena. För detta ändamål använder läkaren papper eller silikonremsor och placerar dem på trumhinnan. Detta påskyndar läkningen. Om denna metod inte fungerar eftersom skadan är för stor måste trumhinnan stängas kirurgiskt. Ibland påverkas eller förstörs till och med ossiklarna. I detta fall måste en fullständig återuppbyggnad äga rum.

Vatten bakom trumhinnan

Ibland inträffar kronisk benutgåva. Denna defekt måste levereras kirurgiskt. Om din örat med vatten kom i kontakt, bör du förhindra ett antibiotikum. Skydda den skadade öronkanalen, särskilt när du badar och visar den genom att stänga den med en speciell grädde bomull.

trumpälshål Varaktighet - Självhelande

Som regel, en fel i trumhinnan läker relativt bra, de kan räkna med cirka fyra veckor. Men om det inre örat eller ossicle också påverkas, kan permanent hörselminskning uppstå, till och med dövhet är möjlig. I det här fallet bör du omedelbart konsultera din öron-, näsa och halsdoktor.