Cochlea-Implantat: Kosten, OP, Anwendung & Funktion

cochlea Implant: Application, Functionality, Operation, Risks & amp; Kostnad

om ljud -enshancing, konventionell hörapparater är inte längre tillräckligt för att kompensera för en hörselnedsättning Sätt in ett implantat för hörapparat. En möjlighet är Cochlea -implantatet (CI), som är ett inre öronimplantat som fungerar som en elektronisk lyssningsbyte. För detta ändamål överbryggar det funktionen av skadade hårceller, säkerställer direkt stimulering av hornnerven och undviker därmed den försämrade delen av förhandlingen. Som ett resultat är implantatet lämpligt för allvarlig till höggradig innerörhörning.

ANVÄNDNINGSområden - För vem är ett cochlea -implantat vettigt?

Baserat på infogning av ett cochlea -implantat (CI) för alla skador på det inre örat , med ökande
hörselnedsättning (hypakusis) , liksom att överväga om inte tillräckligt med konventionell hörapparater . Det senare inträffar så snart ett antal hårceller i det inre örat förstörs. I motsats till den långsiktiga övertygelsen om att cochlea-implantat endast kan användas när förhandlingen återstår går förlorade, kan den återstående hörseln nuförtiden och används tillsammans med fördelarna med CI. En hybridförsörjning av hörapparat och implantat är också möjligt. Detta formulär är tillgängligt på en -sidig fest för människor med olika hörselskador på öronen och vid leverans. Ett oumbärligt grundläggande krav är emellertid en närvaro av cochlea eller hornnerven.

Å ena sidan är

huvudgruppen i cochlea -implantaten vuxna som har dålig språkuppfattning på grund av allvarliga, båda sidor hörselnedsättning är eftersträvat, desto högre syn på framgång.

Å andra sidan, barn som har haft en hög grad av hörselnedsättning sedan födseln eller har förvärvat dem under deras barndom kan också levereras med ett cochlea -implantat. Tiden för interventionen är också avgörande här: det finns särskilt höga chanser att lyckas om implantatet är inställt före andra års ålder. Efter det åttonde året av livet är förvärvet av talaren endast möjligt i begränsad utsträckning vid tidig ålder av tidigt eller från födseln.

Struktur - Hur byggs ett cochlea -implantat?

Cochlea -implantaten gjorda av två komponenter är

: En extern del som innehåller mikrofon, språkprocessor, transmissionsspole och en magneter och en inre del - det faktiska implantatet - med mottagarspole, magneter och elektrodbärare. Den förstnämnda är fäst från utsidan bakom aurikeln, medan implantatet sitter i det temporala benet, nära aurikeln under huden.

hörapparat på huvudet

Anslutningen mellan batteriet -opererat utanför och den inre delen är trådlös, varigenom energitillförseln realiseras med hjälp av magnetinduktionen med hjälp av hårbotten. Dessutom möjliggör de inre och yttre magneterna en stabil fixering av transmissionsspolarna på huvudet. Dessutom finns det en direkt kontaktpunkt mellan implantatet och cochlea i det inre örat genom att placera elektrodbäraren i själva cochlea.

Hur ett cochlea -implantat fungerar?

Hörselprocessen initieras med cochlea -implantatet genom att absorbera ljudvågorna via den yttre komponenten, som vidarebefordrar ljudinformationen till ljudprocessorn. I processorn omvandlas de viktigaste signalerna till digital information och skickas till det interna implantatet med sändarspolen.

Här finns det en annan omvandling - till elektriska impulser, som kommer till elektroderna i ljudsnigeln genom att vidarebefordra. Med hjälp av elektroderna utlöses nu elektrisk stimulering av hornnerven för att överföra impulserna till hjärnan. I hjärnan identifieras de elektriska signalerna äntligen som brus och lyssningsintrycket skapas.

Operation - Hur gör införandet av ett cochlea -implantat?

Innan operationen är det viktigt att överväga olika parametrar: varaktigheten på den kritiska hörselnedsättningen, språkkunskaper, hornnervenens tillstånd, närvaron av ytterligare uppfattning och bearbetningssjukdomar också Eftersom motivationen att träna lyssnande med CI påverkar framgångsprognoserna för implantationen betydligt. Dessutom registreras detaljerade hörselprov med och utan hörapparater, näsformen och livskvaliteten i förväg för att väga om en CI representerar lämplig hörsellösning för respektive patient. Efter att lämpligheten har kontrollerats uppstår den förberedande frågan om organisationen av rehabilitering och eftervård i slutändan

Under interventionen ställs ett 5 - 8 cm långt snitt bakom örat. Rakningen av hår är knappast nödvändigt - i motsats till mer antagande. Så snart området är utsatt, malas en fördjupning in i skallbenen. Detta tillåter skapandet av en kanal i klippbenet, som sträcker sig till mellanörat och skapar tillgänglighet till det runda fönstret. En liten borr kan nu sättas in genom kanalen, med vilken ett hål nära det runda fönstret borras in i cochlea. Därefter använder kirurgen implantatet genom det glaserade hålet, vars kablar är fästa vid klippbenet. Under operationen testas implantatet för att kontrollera ankomsten av den framkallade irritationen vid hjärnstammen. Slutligen, beroende på den valda metoden, är kanalen antingen fylld med benmaterial eller lämnas öppen och öppningen av huvudet är sydd.

Följande dag Efter implantationen kontrolleras implantatets säte med en x -ray. Under de första fem till sju dagarna sker vanligtvis inpatientbehandling, med tråden drar mestadels efter sju dagar. Om såret har läkt helt utförs den första aktiveringen av cochlea -implantatet ungefär en till två veckor efter operationen. Fina inställningar och optimeringar av lyssningsinställningarna säkerställer ökande förfining av lyssnande under de följande månaderna. En regelbunden kontroll och väntan på cochlea -implantatet bör inte begränsas till denna period, utan bli livslång, periodisk rutin för att fixa eller förhindra störningar i ett tidigt skede.

Med den första anpassningen börjar också en intensiv hörselträning , vilket tränar tolkningen av de ljudsignaler som mottas med CI. Inlärningsprocessen kan jämföras med att lära sig ett nytt främmande språk och är extremt individuellt. Det finns emellertid en gemensam grund för alla CI -bärare: Motivation och ansträngning är en förutsättning för träning, men - oavsett intensitet - kommer inte att leda till en hörselkvalitet som är jämförbar med naturlig hörsel.

risker - Vilka risker gör implantationen av ett cochlea -implantat?

När det sätter in det inre öratimplantatet är det en rutinmässig intervention, men det förblir inte utan risker . Det finns en risk för otitis media, mastoidit och möjlig skada på trumhinnan. Postoperativt är tillfälliga begränsningar för ansikts- och smaklökarna, som är i riskzonen på grund av närheten till malningen, möjliga. Dessutom kan det vara - mestadels endast tillfällig - yrsel eller jämviktsstörning. Risken för anestesi och postoperativa infektioner för kirurgiska ingrepp ges också.

Fördelar och nackdelar: Vad talar för och hur är det med ett cochlea -implantat?

En bestämning av fördelar och nackdelar med cochlea -implantatet kan endast implementeras i begränsad utsträckning, eftersom framgång är ett starkt beroende av personliga förutsättningar och utbildningsmotivation. Följaktligen kan beslutet för eller mot ett cochlea -implantat endast fattas på grundval av individuellt definierade fördelar och nackdelar. Medan CI förbättrar deltagandet i vardagen och arbetsmiljön, kan omgivningsbrus och röstuppfattning leda och därmed leda till en säkerhetsupplevelse, är dess nackdelar inte att bortses från.

Idén att ha optimal språkförståelse efter implantationen utan ytterligare ansträngningar är tyvärr utopisk. Förutom behovet av intensiv utbildning i användningen av cochlea -implantatet och det faktum att perfekt lyssnande inte är genomförbar även med CI, finns det också en risk för en identifieringskonflikt. Beroende på implantationens miljö och tid kanske bärare inte känner sig i hörselvärlden eller i världen av att höra människor hemma. En stor intressekonflikt kan uppstå, särskilt för barn till hörselskadade föräldrar. Men även med vuxna som har identifierat hörselskador i flera år är det en massiv drastisk upplevelse.

cochlea implantatkostnad

Kostnaderna för ett cochlea -implantat är cirka 40 000 euro, och kostnaderna för eftervård är också kontinuerliga. De lagstadgade sjukförsäkringsbolagen täcker dock vanligtvis alla kostnader för operation, rehabilitering och eftervård. Om du eller ditt barn är privat försäkrade är ett samråd med sjukförsäkringsbolaget nödvändigt för att ta reda på mer om en kostnad.

cochlea implantatstillverkare

cochlea -implantat produceras för närvarande av fyra tillverkare: cochlear , oticon medicin home.html "> Advanced Bionics och med-el .