Nebenwirkungen von Hörgeräten: Was stimmt? | MySecondEar

biverkningar av hörapparater

Hörapparater har en uppgift framför allt: att förbättra lyssnande! Men de uppfyller inte alltid sin faktiska betydelse. Oönskade biverkningar eller biverkningar kan uppstå, varför det är viktigt att vara medveten om möjliga risker. För att förhindra detta bör det i allmänhet noteras att hörapparater endast får användas med en förordning av specialisten. Valet och inställningen måste äga rum under teknisk råd från en hörapparat akustiker för att minimera riskerna. Omedelbar användning kan resultera i hälsoproblem och måste därför undvikas så långt som möjligt.

biverkningar kan förväntas i synnerhet i den inledande fasen, dvs när hörapparatens slitage startas. Övergången till översvämningen av stimuli, som plötsligt uppfattas av hörselförstärkningen, kan vara överväldigande för öronen och hjärnan. Som ett resultat kan miljön eller till och med din egen röst plötsligt uppfattas som obekväm. Lyckligtvis blir kroppen van vid stimulering genom att regelbundet bära.

Följande oönskade biverkningar är kända för hörapparater:

hörapparat leder till huvudvärk

Huvudvärk sker främst under vanan. Hörapparater möjliggör den ökade uppfattningen av hörselimpulser. Förutom att lyssna förstärkning kan de nya stimuli också bidra till hjärnan överväldigad. Detta kan resultera i en form av utmattning, som delvis uttrycks i huvudvärk. Anledningen till detta är inte hörapparaten, utan med hjärnan själv. Om det används regelbundet, blir hjärnan dock van vid överflödet av stimuli och smärtan vanligt.

hörapparat lossar yrsel från

yrsel blir en potentiell störande faktor, särskilt med sensorisk hörselnedsättning. Med denna typ av hörselnedsättning påverkas det inre örat, vilket är hörselplatsen och balansen. Den beskrivna nya stimulansen som överfyller leder till en stressande situation för öronen. Stress är i sin tur känd för att vara en faktor som kan utlösa yrsel. För länge kan hörapparaten också resultera i stressrelaterad balansstörning.

hörapparat orsakar EarAche

Earache kan ha många skäl. Vissa av dem kan utlösas genom att bära ett hörapparat. Å ena sidan är skador som uppstår från stötar på öronkoppen orsaken till smärtsamma öron. Å andra sidan kan infektioner utlösa öroninfektioner eller otomykos. Valtrarna för hörapparaten gynnar den ständiga kontakten med huden och konstant bärande fuktbildning i örat, vilket orsakar detta. Squatled hud har risken för klåda och främjar inflammation.

För att förebygga öronsmärta och inflammation, var uppmärksam på avlägsnande av hörapparater på natten. Detta säkerställer en nattlig torkning av örat och risken för infektionsfall. För att hålla bakterier och patogener borta från öronkanalen bör en daglig rengöring av hörapparater med specialdesignade rengöringsagenter. >

dålig talförståelse trots hörapparater

I förväg kan det sägas att hörselprestandan också är helt individuell med hörapparat. De respektive hörselskadorna och lyssningsinställningarna påverkar hur bra språkförståelsen i slutändan är. En förändring av hörseln kan inte uteslutas, främst i händelse av åldersrelaterad hörselnedsättning, vilket gradvis försämras. Så det kan hända att en försämring av språkförståelse inträffar trots att man lyssnar förstärkning. Andra orsaker är felaktigt sittande otoplast som resulterar i funktionella försämringar, en skadad anslutande slang eller ljudutgångsöppningar igensatta med talg och kerum. Även här är en daglig, grundlig rengöring ett sätt att förebygga. Om språkförståelse försämras, bör hörapparatens akustiker också konsulteras.

hörapparat trycker in/på örat

När det gäller felaktigt -passande otoplastik kan det finnas tryckuppfattningar eller inflammation. Dessutom orsakas tryckpunkter delvis av härdade ljudslangar. Aktikern för hörapparaten bör konsulteras i örat i örat för att möjliggöra öronpassen. Den regelbundna kontrollen måste också kontrolleras och vid behov ska utbytet av ljudslangar och otoplast övervägas. Som regel ändras den senare efter två till tre år, men detta kan variera individuellt och därför vara nödvändigt tidigare.

hörapparat leder intolerans/allergi

Eftersom otoplastik och bostad av hörapparater vanligtvis är gjorda av plast, är reaktioner på materialet inte uteslutna. Dermatit eller hudirritation kan också uppstå, eftersom hörapparatens däck på huden om cremes eller tvål som innehåller stimuli tidigare användes. Detta bör dock vanligtvis inte inträffa med ett väl anpassat hörapparat. Om du vet att den har känslig hud som tenderar till allergi, bör detta notera hörselrådet för att minimera sannolikheten för en allergisk reaktion om möjligt.

oönskade ljud med hörapparater

oönskade ljud, såsom rusning eller visslande, kan hindra lyssningsintrycket. Rauschen förekommer vanligtvis med fukt som leder till hörapparaten för att störa den elektriska anslutningen eller på grund av smuts. rengöring och torkning av hörapparater bör därför genomföras förebyggande. Rör uppstår när otoplastik inte längre förseglar korrekt. Resultatet är en feedback, som åtgärdas av hörselvårdspersonalen genom att justera öronpasset. En av de mest berömda visselpipan eller pipande ljud - tinnitus - försvagas mest genom att bära hörapparater, men i sällsynta fall förstärks av dessa. Tinnitus kan också gynna för länge. I dessa fall bör en läkare konsulteras.

Förhindra biverkningar

Vissa principer hjälper till att förhindra biverkningar av hörapparater.

  • Bär inte hörapparaten för att ge lugn lugn och för att frigöra örat och hörapparat av fukt.
  • Kontrollera hörapparater och otoplast regelbundet för att kontrollera funktionen och sätet.
  • Till en ordentlig rengöring och torkning av enheterna.
  • Skydda hörapparater från stark värme.
  • Skilda dig inte från känslan av tryck, klåda eller störande ljud, för att se en hörapparat akustiker.
  • Reparationer genomförs alltid professionellt.
  • Hitta rätt hörapparat genom att höra råd för att undvika allergisk reaktion.
  • Använd
  • hörapparater dagligen och enheterna och ge dig själv tid att vänja sig vid det.